Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνο - γνωσία
 
Φωτορύπανση (Απόψεις του Darren Baskill)  
Δημοσίευση: 31 Μαρτίου 2009
 

Ο φωτισμός βρίσκεται ακόμα σε σκοταδιστική εποχή...

Η φωτορύπανση δεν είναι μόνο μια σπατάλη χρημάτων, υποστηρίζει ο αστρονόμος Darren Baskill, και συνεχίζει λέγοντας πως ο κακώς σχεδιασμένος φωτισμός έχει αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας, αλλά και στερεί σε εκατομμύρια ανθρώπους το δικαίωμα να απολαμβάνουν την ομορφιά του νυχτερινού ουρανού.

Όταν κάποιος σκέφτεται τη φωτορύπανση, στο μυαλό του έρχονται κυρίως ταλαίπωροι αστρονόμοι.

Ενώ η πορτοκαλί αιθαλομίχλη της νυχτερινής φωτορύπανσης, που μας κρύβει και τη θέα των αστεριών, είναι η πιο ορατή απόδειξη του σπαταλημένου φωτός, στην πραγματικότητα αυτό που είναι αστρονομικό είναι το μέγεθος του οικονομικού, περιβαλλοντικού και ανθρώπινου κόστους της φωτορύπανσης. Η φωτορύπανση είναι σπαταλημένο τεχνητό φως που καταλήγει εκεί που δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε επιθυμητό. Τα περισσότερα φωτιστικά σπαταλούν μεγάλο ποσοστό του φωτός που παράγεται. Περισσότερα από 300 μεγαβάτ φωτός σπαταλούνται στους ουρανούς μόνο από τα φώτα δρόμων της Βρετανίας, με ετήσιο κόστος περίπου £100m ($190m).

Ακόμη και τα πιο σύγχρονα συστήματα φωτισμού δρόμου εκτρέπουν το φως μακριά από το δρόμο και προς την κατεύθυνση του ουρανού. Αυτό καθιστά το νυχτερινό ουρανό φωτεινότερο και τους δρόμους λιγότερο φωτεινούς, κάτι που αποτελεί διπλό κακό για ένα ποδηλάτη αστρονόμο παραδείγματος χάριν.

Χρειάζεται ένας μεσαίου μεγέθους σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη για να παράγει όλη αυτή την ενέργεια που σπαταλείται, κάτι που οδηγεί στην επιπλέον ρύπανση της ατμόσφαιρας με εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε έτος. Αν συμπεριλάβουμε και τον ανεπαρκή φωτισμό στα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις εκκλησίες και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τότε θα αρχίσουμε να κατανοούμε την μεγάλη κλίμακα της σπατάλης.

Η φωτορύπανση μάλιστα αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με την Εκστρατεία για την Προστασία της Αγροτικής Αγγλίας (CPRE), η φωτορύπανση στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 24% μεταξύ του 1993 και 2000, κάνοντας τη Μεγάλη Βρετανία την τρίτη σε φωτορύπανση χώρα στην Ευρώπη.

Ψεύτικη Ασφάλεια

Η επιθυμία μας για νυχτερινό φωτισμό σε μια εικοσιτετράωρη κοινωνία δικαιολογεί φαινομενικά οποιοδήποτε ποσό σπαταλημένου φωτός που όμως έχει κάποιες φορές τραγικές συνέπειες. Στην ευρύτερη περιοχή της Οξφόρδης ένα άτομο σκοτώθηκε όταν ένας προβολέας από κάποιο μπαρ τύφλωσε έναν οδηγό. Στην Αυστραλία, η κακή σχεδίαση της κατεύθυνσης του φωτός ενός αεροδρομίου προκάλεσε μια μοιραία συντριβή. Ο ενοχλητικός φωτισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει στρες με συνέπειες στην υγεία, καρδιακά προβλήματα ακόμη και σκέψεις αυτοκτονίας.

Η έκθεση στο φως τη νύχτα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Ο Δρ Chris Idzikowski, διευθυντής του ιδρύματος Αξιολόγηση Ύπνου και Γνωμοδοτική Υπηρεσία, λέει: " [Αυτό] θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαταραχή των μοτίβων του ύπνου, σε υπερδραστηριότητα και μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία ενός παιδιού." Η φωτορύπανση έχει καταστρεπτική επίδραση και στην άγρια φύση επίσης, προκαλώντας διαταραχές στους κύκλους σίτισης και αναπαραγωγής. Μια έρευνα στο Τορόντο βρήκε περισσότερα από 2.000 αποδημητικά πουλιά 89 διαφορετικών ειδών νεκρά κάτω από υπερβολικά φωτισμένους ουρανοξύστες. Νυχτερίδες και διάφορα έντομα επίσης επηρεάζονται αρνητικά.

Η πιο κοινή αιτιολόγηση για το φωτισμό είναι η ασφάλεια και η αφελής πεποίθηση ότι "όσο περισσότερο φως τόσο το καλύτερο". Επισκεφτείτε οποιοδήποτε σουπερμάρκετ στη Νέα Υόρκη και θα δείτε τα ράφια γεμάτα με προβολεις150W, 300W ακόμα και 500W. Παρόλα αυτά η ιστοσελίδα του υπουργείου Εγχώριας Ασφάλειας γράφει συγκεκριμένα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτός ο φωτισμός δεν είναι ο κατάλληλος.

Όταν αναλογιστείτε ότι ο φάρος Smalls (20 μίλια μακριά από την ακτή της Ουαλίας) έχει έναν λαμπτήρα 35 Watt που παράγει μια ακτίνα φωτός που είναι ορατή για 21 μίλια, μπορείτε να καταλάβετε γιατί. Η ειρωνεία είναι ότι τέτοιοι εκτυφλωτικοί αποκαλούμενοι «προβολείς ασφαλείας», τελικά μπορούν να κρύψουν εγκληματικές δραστηριότητες στο έντονο φως τους, και επειδή ανάβουν συχνά από τις κινήσεις των γατών τη νύχτα, οι γείτονες μαθαίνουν γρήγορα να τους αγνοούν.

Έρευνα πάνω στο φωτισμό δρόμων από το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών αποκάλυψε ότι ο εντονότερος φωτισμός βοηθά ελάχιστα στην καταπολέμηση του εγκλήματος αφού ο φωτισμός βοηθά τον καθένα να βλέπει καλύτερα γύρω του, άρα και τους εγκληματίες.

Μειώνοντας την Ένταση

Η κυβέρνηση έχει εισαγάγει το νόμο περί Καθαρών Γειτονιών (2005), ο οποίος στοχεύει στο να θέσει τον ενοχλητικό φωτισμό στο ποινικό δίκαιο. Δυστυχώς, ο νόμος περιλαμβάνει έναν μακρύ κατάλογο ανεξήγητων εξαιρέσεων. Ενώ ένας ιδιοκτήτης ενός σπιτιού μπορεί τιμωρηθεί για την εγκατάσταση αδιάκριτου φωτισμού, μια στάση λεωφορείου δεν μπορεί. Ένας αυξανόμενος αριθμός κακώς φωτισμένων κτηρίων, ειδικά εκκλησίες, μπορούν επίσης να εξαιρεθούν από τον έλεγχο.

Ενώ μερικά τοπικά συμβούλια καταλαβαίνουν το πρόβλημα της φωτορύπανσης, κάποια άλλα επιδεινώνουν το πρόβλημα. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Στόκπορτ εγκατέστησε πρόσφατα νέα συστήματα φωτισμού δρόμων που φωτίζει τα σπίτια πέντε φορές περισσότερο από τα συνιστώμενα επίπεδα. Τα πράγματα είναι διαφορετικά σε άλλες χώρες. Νόμοι φωτορύπανσης υπάρχουν στη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ιταλία, τη Χιλή και σε κάποια μέρη των ΗΠΑ. Το 2005, η πόλη του Κάλγκαρι τελείωσε την αντικατάσταση 37.500 φωτιστικών δρόμου με άλλα, περισσότερο αποδοτικά, εξοικονομώντας $2m (£0.9m) το χρόνο - κάτι που θα αποσβήσει τις δαπάνες αντικατάστασης σε ακριβώς έξι έτη.

Σε άλλα μέρη όπως στη Ρώμη τα επίπεδα φωτισμού μειώνονται μετά τα μεσάνυχτα, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος κατά 40%, και στις ΗΠΑ, η διαχείριση ενέργειας του Long Island αντικατέστησε όλες τα υπαίθρια συστήματα φωτισμού με περισσότερο αποδοτικά. Αυτά όλα αποδεικνύουν ότι μπορούμε να έχουμε φως χωρίς φωτορύπανση. Σιγουρευτείτε ότι στο σπίτι σας ή στο γραφείο σας ο φωτισμός κατευθύνεται μόνο όπου απαιτείται και με την κατάλληλη ένταση, χωρίς σπατάλες προς τον ουρανό, ή προς τα γειτονικά σπίτια. Περπατήστε γύρω από τα φώτα σας, και σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ορατά από πέρα από την περιοχή που πρέπει να είναι.

Έτσι και για φωτισμό δρόμων η τεχνολογία μείωσης της έντασης πρέπει να χρησιμοποιείται οπουδήποτε είναι δυνατόν. Ο αυτοκινητόδρομος Μ65 της Αγγλίας εξοπλίστηκε με ανάλογα συστήματα μειώνοντας κατά 50% τα κόστη ενέργειας και επίσης μείωσε τις οπτικές δυσκολίες για τους οδηγούς.

Αυτά τα μικρά βήματα θα εξοικονομήσουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας και χρημάτων, θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και θα βελτιώσουν την άποψη των δρόμων και του ουρανού. Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει για την φωτορύπανση, δυστυχώς λίγοι κάνουν έστω και μια μικρή προσπάθεια για να την αντιμετωπίσουν.

Όλοι χρειαζόμαστε το φωτισμό, ακόμα και οι αστρονόμοι, αλλά αυτή η ανάγκη δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να είναι ανεπαρκής σε τεράστια κλίμακα. Για κανέναν δεν πρέπει να αμφισβητείται το δικαίωμα να βλέπει, να εξερευνεί και να εμπνέεται από το νυχτερινό ουρανό.

Ο Δρ Darren Baskill είναι αστροφυσικός στο πανεπιστήμιο Λέστερ, και εργάζεται για την ευρωπαϊκή αποστολή διαστημικού τηλεσκοπίου XMM - Newton. Είναι επίσης μέλος της εκστρατείας για τους σκοτεινούς-ουρανούς, μια ομάδα που συστήθηκε αρχικά από ερασιτέχνες αστρονόμους για να ενθαρρύνει τη χρήση του αποδοτικού, κατάλληλου φωτισμού.

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.