Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Περί φωτός... / Έργα Εταιριών
 
Grand Mosque, Abu Dhabi  
Δημοσίευση: 15 Ιανουαρίου 2010
 

Ο φωτισμός ενός επιβλητικού εθνικού θρησκευτικού μνημείου από την Speirs and Major Associates.

Το Grand Mosque, αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό θρησκευτικό μνημείο το οποίο χτίστηκε για τους ανθρώπους του Άμπου Ντάμπι, προς τιμήν του κυβερνήτη τους και μεγαλύτερου αρχιτέκτονα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σέικ Ζάγιντ.

Είναι φτιαγμένο από μάρμαρο και χρυσό μωσαϊκό, οι τέσσερις μιναρέδες του φτάνουν το ύψος των 107 μέτρων, ενώ ο κύριος θόλος βρίσκεται σε ύψος 80 μέτρων. Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου ξεπερνά τα 22,000 τ.μ., γεγονός που το κατατάσσει στο τρίτο μεγαλύτερο τζαμί του κόσμου και ένα από τα θρησκευτικά ορόσημα του πλανήτη.

Λαμβάνοντας υπόψη το μνημειακό ανάστημα αλλά και το δέος που προκαλεί το συγκεκριμένο Τζαμί, η Διεύθυνση Δήμων και Αγροτικής Ανάπτυξης του Άμπου Ντάμπι, αναζητούσε ένα σχεδιασμό φωτισμού που θα εξέπεμπε την πολιτιστική του ταυτότητα, ταυτίζοντας το με την ιστορία του.

«Η προσέγγιση που αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε συνέδεε τον εξωτερικό φωτισμό με το σεληνιακό κύκλο, κατάσταση η οποία ταυτίζεται με την Ισλαμική παράδοση», εξηγεί ο διευθυντής της Speirs and Major Associates (Γραφείο το οποίο ανέλαβε τη μελέτη φωτισμού), Keith Bradshaw. «Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν τον κύκλο του φεγγαριού σαν έμπνευση για να συνδέσουμε το κτίριο με τον ουρανό, ούτως ώστε το Τζαμί να αντανακλά κάθε κίνηση του φεγγαριού. Όταν το φεγγάρι βρίσκεται σε πανσέληνο, το Τζαμί θα έχει ένα γκρι-άσπρο φως, παρόμοιο με το ασθενές φως που λαμβάνουμε στη γη από το φεγγάρι. Κάθε μέρα, όπως το φεγγάρι θα εκπέμπει ένα επίχρυσο χρώμα σαν λιωμένο κερί και βαθμιαία θα ελαττώνεται η φωτεινότητά του, το τζαμί θα μετατρέπεται σε πιο σκοτεινό και μπλε, φτάνοντας στη νέα σελήνη με το κτίριο στα πιο “μπλε” του χρώματα. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε την αινιγματική ατμόσφαιρα από τα σύννεφα για να προσθέσουμε ακόμα ένα “στρώμα” φωτός, ενισχύοντας την ιδέα ότι το κτίριο είναι μια αντανάκλαση του φεγγαριού. Το κτίριο παρουσιάζει υψηλό επίπεδο θρησκευτικής εκλέπτυνσης, αλλά είναι επίσης μεγάλης αστικής σημασίας. Βρίσκεται καθισμένο επάνω σε ένα οροπέδιο κοιτώντας τον ουρανό και δεν έχει τίποτα άλλο στην ίδια κλίμακα γύρω του, γεγονός που του προσδίδει κάτι πολύ εξαιρετικό».

Μία από τις πολλές προκλήσεις του έργου, ήταν η δημιουργία ισορροπημένου φωτισμού με καλή έμφαση, ανάδειξη της υφής και των λεπτομερειών σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Όλες οι προσόψεις, οι τρούλοι και οι μιναρέδες φωτίζονται με δέσμες από προβολείς της Martin.

Η εγκατάσταση περιλάμβανε περισσότερους από 400 Martin projectors εικόνων, περίπου 500 προβολείς, 248 χωνευτά φωτιστικά, 200 φωτιστικά εδάφους και διάφορα άλλα. Η ποιότητα των φωτιστικών και ο βαθμός στεγανότητας τους, ήταν σημαντικός παράγοντας σε ένα περιβάλλον όπου η θερμοκρασία του καλοκαιριού φτάνει συνήθως τους 50°C.

Το σύστημα ελέγχου ανέλαβε η ETC μέσω του διανομέα της στη Μέση Ανατολή (την Oasis Enterprises), προμηθεύοντας 21 Congo Light Servers, 15 επεξεργαστές Unison, 17 custom-built rack εξοπλισμού και 52 racks με dimmer, περιέχοντας σχεδόν 2,300 κυκλώματα. Η τρέχουσα κατάσταση καταγράφεται ενημερώνοντας για τυχόν λάθη μια βάση δεδομένων που αναφέρει ό,τι στοιχεία χρειάζονται προς επεξεργασία προκειμένου να παρέχει feedback στο λειτουργικό σύστημα του κτιρίου.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο κ. Bradshaw δήλωσε «Είναι ενδιαφέρον, πω παρόλο που το έργο προγραμματίστηκε το 2005, υπάρχουν πολύ λίγες τεχνολογίες που θα αλλάζαμε. Εξετάσαμε διάφορες λύσεις LED κατά τη διασάφηση του σχεδίου, αλλά η απόδοση και το κόστος τις άφησαν εκτός. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε χρησιμοποιήσει πολύ απλές λύσεις φωτισμού, αλλά η σύνθεση και η ισορροπία των εφέ μελετήθηκε πολύ προσεκτικά για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να πω ότι έχω δει μια νέα τεχνολογική λύση που πιστεύω ότι μας έχει ξεφύγει ή θα μπορούσε να βοηθήσει».

Συνέντευξη του Jonathan Speirs (Speirs and Major Associates):

Πληροφορίες: Mondo arc
Φωτογραφίες: Allan Toft, Martin Professional
Κείμενο: Γιώργος Μπίλιος, Λιανόπουλος Μάνος

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.