Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
Naxos island Greece
 
 
Περί φωτός... / Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
 
CARTEL  
Δημοσίευση: 22 Οκτωβρίου 2008
 

Ένα εντυπωσιακό Restaurant - Dance place στη Λάρισα.
Του Δημήτρη Νασίκα.

Δύο νέοι άνθρωποι, ο Γιάννης Σωτήρης και ο Μπάμπης Κουκουράβας οραματίστηκαν στις αρχές του 2008 να φτιάξουν το μεγαλύτερο και ποιο εντυπωσιακό Restaurant - Dance place στην Ελλάδα.

Όταν με συνάντησαν τον Μάρτιο του 2008 στην Αθήνα για να συζητήσουμε για το έργο, ήμουν αρκετά επιφυλακτικός, αρχικώς γιατί το project που μου περιέγραφαν θα πραγματοποιούταν σε μία επαρχιακή πόλη, ενώ οι αμφιβολίες μου ισχυροποιήθηκαν όταν μου είπαν πως θέλουν να ολοκληρωθεί στης 10-Μαίου-2008 και μόλις 5 ημέρες πριν είχαν ενοικιάσει το οικόπεδο!!!

O στόχος ήταν να κατασκευαστει ένας χώρος 1.200m2 σε δύο μήνες εκ βάθρων!!

Όταν μου έδειξαν τα προοπτικά σχέδια της αρχιτέκτων Χριστίνας Ζέρβα, είδα πως δεν είχε απλά έντονο φωτιστικό ενδιαφέρον, αλλά αποτελούσε ένα έργο που από τον αρχικό του σχεδιασμό βασιζόταν απόλυτα στο Φως.

Πιο συγκεκριμένα τα σχέδια έδειχναν μια βιομηχανική μεταλλική κατασκευή επιφάνειας 1.200 m2, με ντυμένες τις τέσσερις κάθετες πλευρές της από γυψοσανίδα ύψους 20m με ηλεκτρικά ανοιγόμενη οροφή από μεταλλικό σκελετό και πολυκαρμπονικό υλικό, καθώς και ένα πατάρι τοποθετημένο στις δύο πλευρές του χώρου για τα prive με προνομιακή οπτική γωνία.

Η κυρίαρχη ύλη του χώρου ήταν τσιμέντο στην αρχική του μορφή με μία επεξεργασία γυαλίσματος (βιομηχανικό δάπεδο) από το οποίο θα κατασκευάζονταν τα πατώματα και η κεντρική σκάλα. Από κρύσταλλο κατασκευάστηκαν τα δύο bar του κεντρικού χώρου διαστάσεων 17x5x17m , οι 2 σκάλες προσωπικού που ενώνουν τα κεντρικά bar με τα bar των prive και τέλος τα 2 bar των privet διαστάσεων 2x7x2m.

Το σχεδιαστικό ενδιαφέρον του έργου συμπλήρωνε μία ειδικών διαστάσεων προβολή υψηλής ανάλυσης διαστάσεων 60x12m, που θα παρουσίαζε εικόνες ανάλογες με το εκάστοτε event.

Σιγά σιγά όλες οι αμφιβολίες μου άρχισαν να μετατρέπονται σε προσδοκίες, στο να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα. Η ανάγκες που αισθάνομαι σαν σχεδιαστής φωτισμού για δημιουργία, προσπάθεια για το καλύτερο αλλά και η πρόκληση του χρόνου, με έκαναν να ξεπεράσω της αναστολές μου και να ξεκινήσω άμεσα τον σχεδιασμό φωτισμού.

Της επόμενες ημέρες αναρίθμητες σκέψεις - ιδέες άρχισαν να περνάν από το μυαλό μου για το πώς θα ήθελα να φωτίσω τον χώρο, «αυτοφώτιστος χώρος και εφέ περιθλάσεων» ήταν ένας σύντομος χαρακτηρισμός της ιδέας που ξεκάθαρα φάνηκε να υπερισχύει.

 

Τα φωτιστικά εξαρτήματα που χρειάσθηκαν για να δοθεί η αίσθηση του αυτοφώτιστου χώρου ήταν 530m led RGB (72.750 LED), εκ των οποίων τα 198m τοποθετήθηκαν μέσα σε ειδικά profile για να δώσουν φώς μέσα σε όλες της γυάλινες επιφάνειες. Τα 252m σε μορφή μπάρας, με φακό 30° τοποθετήθηκαν μέσα σε ειδικές εσοχές που είχαν δημιουργηθεί στην αρχική κατασκευή του έργου, 37cm από την επιφάνεια προβολής και με κλίση 10°. Αυτό ήταν αρκετό για να δώσει την αίσθηση πως οι ίδιοι οι τοίχοι χωρίς να υπάρχει φωτιστικό, έχουν φως!. Ακόμα 80m τανίας RGB LED, τοποθετήθηκαν στις γυάλινες σκάλες που συνδέουν τα κεντρικά bar με τα bar των prive, για να τους δώσουν την αίσθηση του άυλου. Δώδεκα custom φωτιστικά του ενός μέτρου, με led RGB ισχύος του 1m (864 LED), τοποθετηθήκαν στο δάπεδο τριών ειδικών παραθύρων διαστάσεων 4x4x4m, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στα 5m από το έδαφος, για να φιλοξενούν χορευτικές ομάδες.

Το εφέ των περιθλάσεων δημιούργησαν δέκα θεατρικοί προβολείς 750w HMI 10/25° οι οποίοι είχαν ως στόχο το να προωθούν τις γραμμές και να υποστηρίζουν το μέγεθός του χώρου.

Tην προβολή του χώρου κάλυψαν 3 projector των 10.000W έκαστος, διαχειριζόμενοι από software το οποίο τους λειτουργούσε ως ένα και τέλος 12 κεφαλές 1.200W HMI με custom crystal cobos τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα σταθερά σημεία της οροφής για να δώσουν σχέδια η strobo effect στον χώρο όταν το χρειάζεται.

Σημείωμα αρχιτέκτων, Χριστίνας Ζέρβα.:

Αναζητώντας ένα αποτέλεσμα σιωπηλό ήρεμο καθόλου επιβλητικό, μια απόλυτη ηρεμία, κατέφυγα στο λευκό στις γυάλινες επιφάνειες και διαφάνειες αφήνοντας μόνο του τον χώρο , τσιμέντο σε επίπεδα και υφάσματα να βγάλει τον χαρακτήρα του. Ο φωτισμός εισέβαλε σιγά σιγά και ολοκλήρωσε το αποτέλεσμα δίνοντας χρώμα κίνηση ζωή και πολύ συναίσθημα.

Δημήτρης Νασίκας

ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

 
1/5/2008 ------------------------------------ 4/5/2008

 
13/5/2008 ---------------------------------- 13/5/2008

 
14/5/2008 ---------------------------------- 14/5/2008

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
Διαφημιστικά Banner
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by GREED PROMO.