Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Περιήγηση
 
Σπίτι του Λαού  
Δημοσίευση: 01 Μαρτίου 2010
 

2ο μεγαλύτερο διοικητικό κτίριο στον κόσμο στο οποίο βρίσκεται ο μεγαλύτερος πολυέλαιος που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Το Βουκουρέστι στο παρελθόν αναφερόταν ως «το μικρό Παρίσι της ανατολής». Σήμερα αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της μνημειακής κρατικής αρχιτεκτονικής, η οποία προβάλλει την ισχύ των κουμουνιστικών καθεστώτων.

Ο καταστροφικός σεισμός που το έπληξε το 1977, έδωσε την ευκαιρία στον τότε πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας, Νικολάε Τσαουσέσκου, να ισοπεδώσει 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την έκταση της παλιάς πόλης, στα οποία βρισκόντουσαν κτίρια αξιόλογης αρχιτεκτονικής και του έδιναν επάξια τον προαναφερθέν τίτλο. Πλήθος μνημείων του Ρουμανικού έθνους μετατράπηκαν σε κομουνιστικά block, ενώ κάποιες εκκλησίες γλύτωσαν διότι μεταφέρθηκαν σε νέες θέσεις πίσω από τις πολυκατοικίες για να μην είναι ορατές και διαταράσσουν τη σοσιαλιστική αρμονία. Η τεχνολογία μεταφοράς κτηρίων αποτελεί «Ρουμανική πατέντα» η οποία προέκυψε για να εξυπηρετήσει τα σχέδια του Τσαουσέσκου.

Έμβλημα του καθεστώτος αποτέλεσε το επονομαζόμενο κτίριο ως "Σπίτι του Λαού" (2ο μεγαλύτερο διοικητικό κτίριο στον κόσμο μετά το Αμερικανικό πεντάγωνο), του οποίου η ανέγερση ξεκίνησε το 1983. Καλύπτει επιφάνεια 66.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ το συνολικό εμβαδόν του ανέρχεται στα 330.000 τετραγωνικά μέτρα. Για την κατασκευή του κτιρίου (δώδεκα όροφοι και 9 υπόγεια), εργάστηκαν 700 αρχιτέκτονες και είκοσι χιλιάδες εργάτες, από τους οποίους αρκετοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των έργων.

Για το φωτισμό των εσωτερικών του χώρων, τοποθετήθηκαν 2.800 πολυέλαιοι, όπου ένας από αυτούς είναι και ο μεγαλύτερος που έχει κατασκευαστεί στον κόσμο!

O φωτισμός του κτιρίου εξωτερικά, θα λέγαμε ότι έχει κάψει την όψη του από τον «βομβαρδισμό των προβολέων», μια εικόνα που είδαμε σε όσα κτίρια φωτίζονται σήμερα στην πόλη. Κατάσταση που όπως πληροφορηθήκαμε θέλει να αλλάξει ο σημερινός δήμαρχος, για να μετατρέψει το Βουκουρέστι σε μια «σωστά φωτισμένη πρωτεύουσα» κοντά στα σημερινά ευρωπαϊκά πρότυπα.

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.