Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Περί φωτός... / Συνεντεύξεις
Σελίδες : 1 | 2 | 3
 
Τι είναι ο Lighting Designer;;  
Δημοσίευση: 24 Νοεμβρίου 2004
 

Συνέντευξη με κ.Θεόδωρο Κοντορήγα BSc MBA MSc
Μελετητή Αρχιτεκτονικού Φωτισμού
Μέλος ELDA, IALD, Society of Light & Lighting

Flashlight: Κύριε Κοντορήγα, ο σχεδιαστής αρχιτεκτονικού φωτισμού είναι ένα νέο αλλά σχετικά άγνωστο επάγγελμα για την Ελλάδα. Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο για αυτή την άγνωστη στο ευρύ κοινό ειδικότητα;

Ο επαγγελματίας σχεδιαστής αρχιτεκτονικού φωτισμού ασχολείται αποκλειστικά με την παροχή επαγγελματικών συμβουλών και την εκπόνηση της ολοκληρωμένης μελέτης του τεχνητού αλλά συχνά και του φυσικού φωτισμού σε ένα κτίριο και αμείβεται αποκλειστικά και μόνο για την μελέτη αυτή. Ο σχεδιαστής φωτισμού δεν εκπροσωπεί κάποιον συγκεκριμένο κατασκευαστή φωτιστικών αλλά χρησιμοποιεί και προδιαγράφει το κατάλληλο εξοπλισμό με μοναδικό κριτήριο την καταλληλότητα του για το συγκεκριμένο έργο, από άποψη λειτουργική, αισθητική, εξοικονόμησης ενέργειας και απόδοσης. Από τα πρώτα σταδία της συμμετοχής του στην ομάδα σχεδιασμού ενός έργου αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, συνεργάζεται στενά με τους ιδιοκτήτες, τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και την υπόλοιπη μελετητική ομάδα. Ο σχεδιαστής φωτισμού καλείται με τη φαντασία, τη γνώση και την εμπειρία του να συνδυάσει δημιουργικά την τέχνη και σύγχρονη τεχνολογία του φωτισμού, με αλλά λόγια το τεχνικό με το αισθητικό στοιχείο του φωτισμού, με αντικειμενικό στόχο να προσφέρει μια καινούργια πιο ποιοτική προσέγγιση στο θέμα του φωτισμού. Κύριο μέλημα του είναι η αρμονική ενσωμάτωση του φωτισμού στην αρχιτεκτονική του έργου, η ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του χώρου και η δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας για τους χρήστες του χώρου με σκοπό τη μέγιστη ικανοποίηση των αναγκών τους.

Flashlight: Μπορείτε να μας αναφέρετε ενδεικτικά κάποια έργα που το γραφείο σας έχει ολοκληρώσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και πως όσα περιγράψατε πιο πάνω εφαρμόστηκαν στην πράξη σε ένα από αυτά;

Το γραφείο μας ολοκλήρωσε πρόσφατα μια σειρά από σημαντικά έργα όπως για παράδειγμα τον εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό του boutique ξενοδοχείου Les Lazaristes στη Θεσσαλονίκη, τον ειδικό φωτισμό με οπτικές ίνες του μουσείου Herakleidon Experience in Visual Arts στο Θησείο, τον εξωτερικό φωτισμό του Cotsen Hall της Αμερικάνικης Σχολής Κλασσικών Σπουδών και το φωτισμό των Ανατολικών κήπων της Γενναδίου Βιβλιοθήκης στην Αθήνα, καθώς και το φωτισμό του μοναδικού Royal Olympian Spa & Thallaso στο ξενοδοχείο Olympian Village στον Πύργο.

Το κύριο μέλημα στη διαδικασία του σχεδιασμού του εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού στο ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο 5 αστέρων Les Lazaristes στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε η αρμονική ενσωμάτωση του φωτισμού στην αρχιτεκτονική του έργου, η ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του ξενοδοχείου και η δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας για τους χρήστες του χώρου με σκοπό τη μέγιστη ικανοποίηση των αναγκών τους. Ο φωτισμός σχεδιάστηκε έτσι ώστε να λειτουργεί αρμονικά με την αρχιτεκτονική και εσωτερική διακόσμηση όπως αυτές μεταμορφώνονται στη διάρκεια του 24-ωρου. Βασική επιδίωξη υπήρξε η δημιουργία ενός ζεστού και οικείου χώρου που να δημιουργεί συναισθήματα άνεσης, χαλάρωσης, ηρεμίας, ευχαρίστησης και ευεξίας στους φιλοξενουμένους, στοιχεία που κρίθηκαν ως υψίστης σημασίας για το χαρακτήρα και την ταυτότητα του ξενοδοχείου.

Ο γενικός φωτισμός των κοινόχρηστων χωρών και των δωματίων σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι έμμεσος, λιτός και διακριτικός με σκοπό την εξασφάλιση ικανοποιητικών επιπέδων φωτισμού για την άνετη κίνηση και παραμονή των επισκεπτών στους χώρους αυτούς. Η δημιουργία ειδικών λεπτομερειών φωτισμού με τη μορφή εσοχών – φατνωμάτων στις οροφές και στους τοίχους ικανοποίησε τη βασική επιδίωξη των σχεδιαστών να είναι ορατά τα αποτελέσματα του φωτισμού και όχι οι φωτεινές πηγές. Στις λεπτομέρειες αυτές χρησιμοποιήθηκαν λαμπτήρες φθορισμού νέας γενιάς (Τ5) με ηλεκτρονικά όργανα έναυσης σε ζεστή απόχρωση (2700 Κ) κυρίως λόγω της υψηλής φωτεινής τους απόδοσης και της μεγάλης διάρκειας ζωής τους. Για την αποτελεσματική ανάδειξη επιλεγμένων αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων όπως για παράδειγμα των φωτογραφιών στους ορόφους, των κουρτινών στο lobby χρησιμοποιήθηκαν ειδικά σποτ είτε χωνευτά στην οροφή είτε κρυμμένα σε ειδικά διαμορφωμένα φατνώματα, με λαμπτήρες χαμηλής τάσης αλογόνου.

Τα μόνα ορατά φωτιστικά σε όλους τους χώρους είναι τα επιδαπέδια και επιτραπέζια διακοσμητικά φωτιστικά που όχι μόνο προσθέτουν ζωντάνια και χρώμα αλλά και ενισχύουν το αίσθημα της ζεστής και φιλικής ατμόσφαιρας. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε επίσης στο φωτισμό όλων των λεγόμενων χώρων μετάβασης και κυρίως στους διαδρόμους προς τα δωμάτια, όπου με τρόπο θεατρικό συνδυάστηκαν αρμονικά ο έμμεσος φωτισμός από ειδικά διαμορφωμένα την οροφή φατνώματα με το φωτισμό ανάδειξης των φωτογραφιών που διακοσμούν τους τοίχους. Τέλος για την μέγιστη αξιοποίηση του σχεδιασμού φωτισμού επιλέχθηκε και προδιαγράφτηκε ένα σύστημα έλεγχου φωτισμού ως το πλέον κατάλληλο εργαλείο για τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες ενός χώρου κατά τη διάρκεια της ημέρας ή / και της νύκτας. Το σύστημα αυτό προσέφερε όχι μόνο ευελιξία στη χρήση των χώρων, αφού ο φωτισμός μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στις κατά περίπτωση λειτουργίες του χώρου, αλλά και ενδιαφέρον αφού ο φωτισμός δεν παραμένει στατικός και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Φωτογραφία 1
Ο γενικός φωτισμός του lobby και των λοιπών κοινόχρηστων χωρών του ολοκαίνουργιου boutique ξενοδοχείου Les Lazaristes στη Θεσσαλονίκη, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι έμμεσος, λιτός και διακριτικός, με σκοπό την εξασφάλιση ικανοποιητικών επιπέδων φωτισμού για την άνετη κίνηση και παραμονή των επισκεπτών στους χώρους αυτούς.

Φωτογραφία 2
Ο φωτισμός στο εστιατόριο Fred and Ginger στο ξενοδοχείο Les Lazaristes, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να λειτουργεί αρμονικά με την αρχιτεκτονική και εσωτερική διακόσμηση όπως αυτές μεταμορφώνονται στη διάρκεια του 24-ωρου. Βασική επιδίωξη υπήρξε η δημιουργία ενός ζεστού και οικείου χώρου που να δημιουργεί συναισθήματα άνεσης, χαλάρωσης, ηρεμίας, ευχαρίστησης και ευεξίας στους φιλοξενουμένους, στοιχεία που κρίθηκαν ως υψίστης σημασίας για το χαρακτήρα και την ταυτότητα του ξενοδοχείου.

Flashlight : Ποια είναι τα κύρια στάδια της εκπόνησης μιας ολοκληρωμένης μελέτης φωτισμού;

Μια ολοκληρωμένη μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού πραγματοποιείται συνήθως στα ακόλουθα στάδια:

Προκαταρκτικός σχεδιασμός και παρουσίαση ιδέας.

Από τη στιγμή που ο σχεδιαστής φωτισμού κατανοήσει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του έργου, παρουσιάζει τις προτάσεις του, με λεπτομερειακή ανάλυση της φιλοσοφίας και της γενικής ιδέας του φωτισμού στο χώρο. Επίσης υποβάλει προκαταρκτική τεχνικό-οικονομική μελέτη όπου οι στόχοι και η στρατηγική που θα ακολουθήσει αναλύονται με κάθε λεπτομέρεια. Η προκαταρκτική αυτή μελέτη περιλαμβάνει επίσης τον προϋπολογισμό του έργου, την αρχική επιλογή των φωτιστικών καθώς και τρισδιάστατες φωτορεαλιστικές εικόνες με το τελικό αποτέλεσμα όπως προτείνεται.

Ανάπτυξη του σχεδιασμού

Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει το λεπτομερή σχεδιασμό των ιδεών καθώς και τη σύνταξη λεπτομερών τεχνικών προδιαγραφών του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί. Λειτουργώντας ως ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρο-μηχανολογικής μελέτης σε ένα έργο, ο σχεδιαστής φωτισμού παράγει όλες τις απαραίτητες σχεδιαστικές και τεχνικές λεπτομέρειες του φωτισμού με σκοπό την αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση του φωτισμού στη αρχιτεκτονική του χώρου.

Επίβλεψη και τελικές ρυθμίσεις.

Η επίβλεψη από το σχεδιαστή της εγκατάστασης του εξοπλισμού εγγυάται ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται ομαλά, χωρίς καθυστερήσεις και πάντα μέσα στα πλαίσια ενός δεδομένου προϋπολογισμού. Το τελικό στάδιο της ρύθμισης του εξοπλισμού στο χώρο και του προγραμματισμού του συστήματος έλεγχου του φωτισμού είναι πολύ σημαντικό γιατί εξασφαλίζει την επιτυχημένη υλοποίηση μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια της μελέτης φωτισμού.

Επόμενη σελίδα >>>

 

 
Σελίδες : 1 | 2 | 3
 
Link :

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.