Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Περί φωτός... / Εκπαίδευση
 
Βιβλίο-Φωτισμός και αρχιτεκτονική  
Δημοσίευση: 17 Απριλίου 2006
 

το νέο βιβλίο του περιοδικού Κτίριο σε κείμενα Θ. Κοντορήγα

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί μια ακόμα ειδική έκδοση από το πρωτοπόρο τεχνικό περιοδικό Κτίριο. Η νέα αυτή έκδοση με το τίτλο ‘Φωτισμός και Αρχιτεκτονική’ περιλαμβάνει κείμενα του μελετητή αρχιτεκτονικού φωτισμού Θεόδωρου Κοντορήγα και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, αφού είναι η πρώτη έκδοση με θέμα τον αρχιτεκτονικό φωτισμό στην Ελληνική γλώσσα.

Το φως, φυσικό και τεχνητό, αποτελεί το κύριο μέσο με το οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του. Το φως είναι απαραίτητο για τη ζωή, απαραίτητο για την ευεξία και την υγειά των ανθρώπων, αλλά και για όλες τις δραστηριότητες τους. Στο κτισμένο περιβάλλον το φως αποτελεί αναγκαίο στοιχείο μελέτης, εφόσον ‘πλάθεται’ και ‘κατευθύνεται’ από τα δομικά στοιχεία και συγχρόνως επιδρά επάνω τους αποφασιστικά τονίζοντας τις υφές και τον όγκο τους.

Το φυσικό φως υπήρξε μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους του σχεδιασμού των κτιρίων στην ιστορία της αρχιτεκτονικής. Για εκατοντάδες χρόνια, όλα τα κτίρια σχεδιάζονταν και κατασκευάζονταν κάτω από μια και μοναδική πηγή φωτός, τον ήλιο με τις πηγές του τεχνητού φωτισμού αναγκαστικά να προσαρτώνται όσο τα όρια της επικρατούσας τεχνολογίας φωτισμού επέτρεπαν. Κοιτάζοντας πίσω, στο περιελθόν της αρχιτεκτονικής – με την έννοια της παραγωγής δομημένου χώρου – διαπιστώνεται ότι, στις επιλογές των μεγεθών, των σχημάτων, των υλικών, των χρωμάτων, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σχέση τους με το φυσικό φως. Το φως δεν έρχεται να συμπληρώσει και να εφαρμοστεί στο ήδη δομημένο περιβάλλον, αλλά πολύ συχνά η δόμηση αναπτύσσεται με παράμετρο το επιθυμητό φως.

Στο σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο είναι έντονη η τάση για αναθεώρηση των στρατηγικών και των μεθόδων σχεδιασμού που αναπτυχθήκαν κατά την τελευταία εκατονταετία. Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε συνδυασμό με την εξασφάλιση βιολογικής άνεσης, επανέρχεται ως ένα από τα βασικά κριτήρια του ολοκληρωμένου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Η αρχιτεκτονική των τελευταίων δεκαετιών, σε όλο τον κόσμο, σηματοδοτειται από μεγάλα κτιριακά έργα, στα οποία η ένταξη του φυσικού φωτισμού αποτελεί κυρίαρχη παράμετρο, ενώ η εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα ειδικών υαλοπινάκων, συστημάτων σκίασης, αυτοματοποιημένων συστημάτων ελέγχου επιτρέπει την αποτελεσματική χρήση και έλεγχο του φυσικού φωτισμού με εξαιρετικά αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα.

Σε κάθε μεγάλο ιδιωτικό ή δημόσιο έργο η παρουσία του μελετητή φωτισμού κρίνεται απαραίτητη. Η εξειδικευμένη εργασία του μελετητή φωτισμού συνδυάζει δημιουργικά την τεχνολογία και την τέχνη του αρχιτεκτονικού φωτισμού με κύριο στόχο την αρμονική ενσωμάτωση του φωτισμού στην αρχιτεκτονική του έργου, την ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του χώρου και τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας για όσους ζουν, εργάζονται ή απλά χρησιμοποιούν ένα χώρο.

Στο βιβλίο αναπτύσσονται, εκτός από τις βασικές αρχές φωτομετρίας, όπως οι βασικές φωτομετρικές μονάδες και οι πηγές τεχνητού φωτός, χρήσιμα στοιχεία για τη μελέτη εσωτερικών χώρων, όπως ξενοδοχείων, χώρων εργασίας, μουσείων, καταστημάτων κατοικιών, εξωτερικών χώρων όπως πλατειών, πάρκων, μνημείων κα. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με λεπτομερή αναφορά στις σύγχρονες τεχνολογίες φωτισμού και στα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Η νέα αυτή έκδοση με το αναλυτικό περιεχόμενο και τις ιδέες που προσφέρονται μέσα από τις έγχρωμες φωτογραφίες της, πιστεύεται ότι θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια κάθε μελετητή – δημιουργού που επιθυμεί να αναδείξει και να ‘ζωντανέψει’ το έργο του, καθιστώντας το συγχρόνως λειτουργικό, οικονομικό και φιλικό στους χρήστες του.

Για περισσότερες πληροφορίες: Περιοδικό Κτίριο, τηλ. 2310 480 340

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.