Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Ιδέες & Λύσεις
 
Γνωριμία με την τεχνολογία των οπτικών ινών στο φωτισμό...  
Δημοσίευση: 15 Φεβρουαρίου 2007
 

Οι οπτικές ίνες αποτελούν τα πλέον προηγμένα συστήματα φωτισμού, που συνιστούν μία πολύ ιδιαίτερη και πρωτότυπη λύση φωτισμού.

Οι οπτικές ίνες είναι εύκαμπτες διαφανείς ράβδοι μικρής διαμέτρου που εκμεταλλεύονται την ανάκλαση και διάθλαση του φωτός με τη συνδρομή υλικών τα οποία δύνανται να αλλάζουν την πορεία μίας δέσμης φωτός στο εσωτερικό τους. Έτσι, με την εφαρμογή μίας δέσμης φωτός στο ένα άκρο τους, το φως διαχέεται σε όλη την οπτική ίνα και εκπέμπεται από το άλλο άκρο. Η αρχή λειτουργίας των οπτικών ινών ανακαλύφθηκε στους Βικτωριανούς χρόνους, αλλά οι πρώτες μοντέρνες εφαρμογές φωτισμού με οπτικές ίνες διαμορφώθηκαν στην αρχή της δεκαετίας του ‘50.

Τα συστήματα φωτισμού με οπτικές ίνες αποτελούνται συνήθως από μία φωτεινή πηγή, τις οπτικές ίνες και φωτιστικά σώματα. Τη φωτεινή πηγή αποτελούν συνήθως λαμπτήρες αλογόνου ή μεταλλικών ατμών με αλογονίδια (HQI), οι οποίοι τοποθετούνται σε ένα «κουτί» όπου συνδέονται με τις οπτικές ίνες, μαζί με συστήματα ρύθμισης της έντασης του φωτός. Οι οπτικές ίνες είναι συνήθως είτε πλαστικές, είτε γυάλινες.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά των οπτικών ινών είναι το γεγονός ότι διαπερνώνται από φως και όχι από ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, η χρήση τους ενδείκνυται ιδιαίτερα σε χώρους όπως το μπάνιο ή η κουζίνα, λόγω της ικανότητάς τους να απομονώνουν το αποτέλεσμα του φωτισμού από την παροχή ρεύματος, ανταποκρινόμενες κατά αυτόν τον τρόπο στις ιδιαίτερες απαιτήσεις ασφαλείας των συγκεκριμένων χώρων. Μπορούν για παράδειγμα να τοποθετηθούν ακόμα και μέσα στο χώρο της μπανιέρας.

Οι οπτικές ίνες προσφέρουν απίστευτη ποικιλία δυνατοτήτων για μοντέρνο φωτισμό. Το χαμηλό έως μηδενικό κόστος συντήρησής τους, καθώς και οι εντυπωσιακές εφαρμογές τους αντισταθμίζουν το σχετικά υψηλό κόστος των συστημάτων φωτισμού με οπτικές ίνες. Άλλωστε, με μία και μόνο πηγή φωτός, οι οπτικές ίνες μπορούν να δημιουργήσουν πολλαπλά εφέ φωτισμού, γεγονός που συνεπάγεται, σε αρκετές εφαρμογές τους, μη αναμενόμενες συνήθως εξοικονομήσεις ενέργειας.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των οπτικών ινών είναι το γεγονός ότι μπορούν να αξιοποιηθούν σε εφαρμογές φωτισμού που χρειάζεται να παραμένουν «έγκλειστες» σε κάποιο χώρο, καθώς δε χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές για τυχόν αντικατάσταση των λαμπτήρων. Έτσι, εφόσον εξασφαλίζεται πρόσβαση στη φωτεινή πηγή, η χρήση τους ενδείκνυται ακόμα και για φωτισμό σταθερών σημείων της οροφής, σε εσωτερικά σημεία κατασκευών ή τοίχων, στο εσωτερικό σκαλών, κ.ο.κ.

Παράλληλα, ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό των οπτικών ινών στις εφαρμογές του φωτισμού αποτελεί το γεγονός ότι δεν επιτρέπουν την απώλεια της έντασης του φωτός, καθιστώντας εφικτή τη μετάδοση του φωτός σε μεγάλες αποστάσεις, όσο απομακρυσμένες κι αν είναι από τη φωτεινή πηγή. Γενικά, η απόδοση του φωτός των οπτικών ινών δεν επηρεάζεται από το φωτισμό και τις ακτινοβολίες του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, οι οπτικές ίνες παρέχουν αναρίθμητες δυνατότητες για παιχνίδι με τα χρώματα του φωτός, καθώς αλλάζοντας το χρώμα φωτισμού της πηγής, μπορεί κανείς να δημιουργήσει διαφορετικά χρωματικά εφέ μέσω των οπτικών ινών, χωρίς καν να αλλάξει λαμπτήρα.

  

Σε κάποια κτίρια, η τεχνολογία των οπτικών ινών χρησιμοποιείται για να οδηγεί το ηλιακό φως από τη στέγη σε άλλα σημεία του κτιρίου. Άλλες εφαρμογές των οπτικών ινών βρίσκει κανείς σε πινακίδες, έργα τέχνης, και τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα. Τέλος, οι μπουτίκ Svarovski χρησιμοποιούν συνήθως συστήματα φωτισμού οπτικών ινών για το φωτισμό των κρυστάλλινων βιτρινών τους από πολλές διαφορετικές γωνίες, με τη χρήση μίας και μόνο φωτεινής πηγής.

Κλείνοντας την παρουσίαση της εφαρμογής των οπτικών ινών στο φωτισμό, έχετε αναρωτηθεί πώς μεταδίδεται η πληροφορία μπρος-πίσω όταν καλείτε τους δικούς σας στο τηλέφωνο; Ή πως μεταφέρονται τα δεδομένα μέσω των γρήγορων συνδέσεων Internet; Για όσους δεν το γνωρίζουν, η εφαρμογή τους στο φωτισμό αποτελεί μία μόνο διάσταση της τεχνολογίας των οπτικών ινών. Στις μέρες μας οι οπτικές ίνες αποτελούν τη βάση των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.