Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνο - γνωσία
 
Φωτισμός και χρώματα  
Δημοσίευση: 03 Δεκεμβρίου 2009
 

Θερμό και ψυχρό φως: κατάλληλη χρήση

Το συγκεκριμένο άρθρο θα σας αναλύσει την σημασία που έχει η θερμοκρασία χρώματος ενός λαμπτήρα και την καταλληλότερη εφαρμογή τους σε κάθε χώρο.

Ιδανική θερμοκρασία χρώματος

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν, είναι η αίσθηση που προκαλούν οι λαμπτήρες, ανάλογα με την θερμοκρασία χρώματος που έχουν.

Οι λαμπτήρες με θερμό φως προτιμούνται κυρίως σε σπίτια και εστιατόρια, καθώς προσφέρουν μια ζεστή ατμόσφαιρα και την αίσθηση της άνεσης.

Αντιθέτως τα ψυχρά χρώματα σε λαμπτήρες προτιμούνται για χώρους εργασίας, σχολεία, καθώς προκαλούν εγρήγορση και επαγρύπνηση. Επίσης βελτιώνουν την οπτική διαύγεια και την αντίληψη ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που επιλέγονται για το φωτισμό των Σούπερ Μάρκετ, καθώς έτσι εξοικονομούν ενέργεια.

Για να γίνει κατανοητή η επιρροή της θερμοκρασίας χρώματος στη συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου, παραθέτουμε ένα παράδειγμα που αφορά στη σύγκριση ενός fast-food και ενός εστιατορίου πολυτελείας.

Στο πρώτο, ο φωτισμός προέρχεται από λαμπτήρες φθορισμού με ψυχρό χρώμα, ώστε να δημιουργείται μια κατάσταση εγρήγορσης. Να φάμε γρήγορα και να φύγουμε, ώστε να δώσουμε τη θέση μας στον επόμενο πελάτη…

Ενώ στο εστιατόριο πολυτελείας, ο φωτισμός προέρχεται συνήθως από λαμπτήρες πυράκτωσης, οι οποίοι αποδίδουν θερμό χρώμα προσφέροντας την αίσθηση της ζεστασιάς και της άνεσης. Αυτή η αίσθηση μας προκαλεί να καθήσουμε παραπάνω και να απολαύσουμε την εμπειρία.

Η επιλογή λαμπτήρων Τα χρώματα που έχετε επιλέξει για να διακοσμήσετε τον χώρο σας, καθορίζουν και το τι είδους λαμπτήρες θα χρησιμοποιήσετε. Εάν υποθέσουμε ότι έχετε ένα δωμάτιο με έντονα κόκκινα χαρακτηριστικά, θα χρησιμοποιήσετε έναν λαμπτήρα πυράκτωσης γιατί θα αναδείξει στο έπακρο το κόκκινο.

Αντιθέτως, οι λαμπτήρες φθορισμού αναδεικνύουν περισσότερο τα ψυχρά χρώματα, όπως το μπλε και το πράσινο. Εφόσον επιθυμείτε να αναδείξετε όλα τα χρώματα ενός χώρου, θα πρέπει να επιλέξετε έναν λαμπτήρα με υψηλή χρωματική απόδοση (Daylight).

Correlated Color Temperature (CCT)
Η Συσχετισμένη Θερμοκρασία Χρώματος υποδηλώνει το χρωματικό φάσμα, το οποίο εκπέμπει ένας λαμπτήρας. Η μέτρηση του CCT γίνεται σε κλίμακα Kelvin (K). Μία χαμηλή θερμοκρασία χρώματος (3000 K) περιγράφει μια θερμή πηγή, όπως είναι ένας λαμπτήρας πυράκτωσης.

Μια υψηλή θερμοκρασία χρώματος (4000 K και περισσότερο) περιγράφει μια ψυχρή πηγή, όπως είναι ένας λαμπτήρας φθορισμού.

Color Rendering Index (CRI)
Ο δείκτης απόδοσης χρωμάτων (CRI) είναι η μονάδα μέτρησης της ποιότητας, που αφορά στην ικανότητα μιας φωτεινής πηγής να αναδείξει τα χρώματα των διάφορων αντικειμένων στον χώρο με τον ιδανικότερο τρόπο.

Η κλίμακα του CRI μετριέται από το 0 έως το 100. Οι παλιού τύπου λαμπτήρες απέδιδαν από 52 CRI έως 62 CRI, ενώ οι σημερινοί λαμπτήρες μπορούν να φτάσουν μέχρι και 95 CRI.

Επιμέλεια: Μαρία Γεωργιάδου

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.